Revino.ro

INFORMAŢII UTILE

Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin

Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin

Sulfiții: ce sunt și de ce sunt adăugați în vin     Dioxidul de sulf (SO2) are cu siguranță partea lui de reputație proastă în rândul unor vinificatori și consumatori. “Ai băut vin aseară și te doare capul? Sigur a avut sulfiți”. Cine nu a auzit asta măcar o dată de la un [...]

Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană

Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană

  Vinul cu denumirea de origine controlată DOP Însurăței – a obținut în 2018 înregistrarea și protejarea în Uniunea Europeană   În marja Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles din data de 17 Decembrie 2018, comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală  Phil [...]

Denumirea de Origine Controlată și Indicaţia Geografică

Denumirea de Origine Controlată și Indicaţia Geografică

  Denumirea de Origine Controlată și Indicaţia Geografică           Bem vin de mii și mii de ani și a fost nevoie de secole până când oamenii au început să înțeleagă și să controleze procesul de producție.   Multe vinuri au fost făcute de [...]

Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019

Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019

  Studiu: Profilul consumatorului român de vinuri 2019   CrameRomania.ro și ReVino.ro vă invită să răspundeți la întrebările de mai jos cu scopul de a ne furniza informații despre consumul de vinuri.   Studiul este făcut online exclusiv pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani în [...]

Istoria vinului

Istoria vinului

  Istoria vinului         Vinul a fost folosit din cele mai vechi timpuri în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende. Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, iar specialiștii spun că la [...]

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate

De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate

  De ce este recomandat să cumpărăm vinul din magazinele specializate           Atmosfera din interiorul unui magazin specializat în vinuri, cât și filozofia acestuia fac diferența dintre o experiență sterilă și una confortabilă de cumpărături.    Vinotecile sau [...]

Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânza

Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară | Vinul și brânza

  Asocierea vinului cu brânza   Cum poți transforma orice gustare într-o experiență culinară Orice gustare poate fi transformată într-o experiență culinară deosebită atunci când reușești să găsești combinația perfectă de alimente. Conceptul de food pairing nu este nou, însă [...]

Profilul consumatorului român de vinuri în 2018 │ studiu efectuat online

Profilul consumatorului român de vinuri în 2018 │ studiu efectuat online

Profilul consumatorului român de vinuri în 2018 Alegerea vinurilor este influențată cel mai des de cramele producătoare și de soiurile de struguri din care sunt produse Apetitul pentru vinurile roșii seci este în continuă creștere     Eșantion 2.645 persoane – 64% bărbați, [...]

   Dopurile naturale din plută și alternativele lor

Dopurile naturale din plută și alternativele lor

          Dopurile naturale din plută și alternativele lor    În prezent, pentru cele mai multe sticle de vin din lume se utilizează pluta. Este primul material care a fost folosit pentru proprietățile sale: fiind rezistent la umiditate și elastic, poate izola vinul de agenți [...]

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă

Paharul potrivit pentru vin sau cum să savurezi un vin acasă

       Există multe tipuri de pahare destinate diferitelor tipuri de vinuri, iar alegerea lor se poate dovedi complicată dacă nu ai idee despre câteva noțiuni de bază.     Un pahar este compus din:   •     baza (talpa) care asigură stabilitatea și poziția [...]

Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite

Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite

  Vinurile spumante ale UE, exportate mai ales către Statele Unite     În 2016, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au exportat 744 milioane de litri de vin spumant. 62% din aceste exporturi (465 milioane de litri) au fost transferate către alte state membre ale UE, potrivit Eurostat.   Italia, [...]

Cât vin am consumat în 2016?

Cât vin am consumat în 2016?

Cât vin am consumat în 2016?   Consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a fost mai mic cu 1 litru în anul 2016 față de 2015, după cum se arată în cea mai recentă lucrare statistică INS “Consumul de băuturi în anul 2016”, elaborată conform metodologiei Oficiului de Statistică al [...]

Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?

Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?

  Ce este terroir-ul și cum influențează vinul?   Terroir-ul este un termen de origine franceză (terre) ce derivă din limba Latină (terratorium - pământ) și exprimă un concept istoric și cultural. Vinul este profund legat de loc - aspectele naturale ale terroir-ului, dar și de popor - alegerile făcute de [...]

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut

Producția de vin a României, creștere estimată comparativ cu anul trecut   În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc recent la sediul OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) din Paris, directorul general Jean-Marie Aurand a prezentat o serie de estimări privind producția mondială de [...]

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun

Producătorii de vin din țară sunt optimiști și spun că 2017 va fi un an bun   În încercarea a afla cum va fi anul 2017 pentru producția de vinuri românești, am vorbit cu cei care au urmărit de aproape culturile de viță-de-vie. Viticultorii din țară ne-au spus cum a influențat vremea lucrările din [...]

Degorjarea

Degorjarea

DEGORJAREA   Degorjarea (dégorgement în limba franceză) este o etapă în producerea șampaniei și a altor spumante cu fermentație în sticlă. După cea de-a doua fermentație, vinul petrece timp pe drojdii (lees - în engleza), de obicei între 15 și 36 luni, deși mulți producători le [...]

Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor

  Clasificarea vinurilor         Producţia de struguri pentru vin este destinată pentru obţinerea de:  - vin cu denumire de origine controlată  D.O.C. - vin cu indicaţie geografică  I.G. - vin fără D.O.C. şi fără I.G., cu denumire de soi, denumit în continuare vin [...]

Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare

Tirbușonul – utilitate și artă de mare valoare

  TIRBUȘONUL - UTILITATE ȘI ARTĂ  DE MARE VALOARE   Cea mai mare colecţie de tirbuşoane din lume se află la București   Corkscrew Private Collection, cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, a fost inaugurată la București în 2015 și omologată în același an de către Guinness Book [...]

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România

Anul 2014 este anul naşterii primelor vinuri Orange în România   Ce este vinul Orange?   Azi, termenul  “vin Orange ” descrie o modalitate de vinificare arhaică, antică. Strugurii albi sunt parţial sau complet desciorchinați şi zdrobiţi, apoi fermentaţi pe pielițe. Acest proces este de [...]

WineCraft - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

WineCraft - Cursuri de inițiere în arta degustării, degustări și ateliere tematice

           Wine Craft este o școală de oenologie creată în 2016, care te învăța despre vin într-un mod jovial și relaxat, cum să îl consumi și apreciezi și cum să îl savurezi în asociere cu preparatele culinare în cele mai bune prilejuri. Wine [...]

Vinul Petiant

Vinul Petiant

  Vinul petiant, petillant în franceză, este un vin ușor efervescent, cu o perlație ușoară. Această efervescență este sub nivelul altor spumante, dar suficient pentru a intensifica fructuozitatea și prospețimea vinului.     Tehnic vorbind, vinul petiant se obține printr-o singură fermentație, față [...]

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

Denumirile de origine controlata si indicatiile geografice

  DENUMIRILE DE ORIGINE CONTROLATĂ ȘI INDICAȚIILE GEOGRAFICE Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat [...]

Taninul

Taninul

  Taninul este un conservant natural provenit din pielițele, ciorchinii și semințele strugurilor dar și din lemnul butoaielor (in cazul vinurilor). Taninul prelungește viața activă a marilor vinuri roșii.    Un vin taninos duce la strepezeala interiorului gurii și gingiilor. Taninul se simte foarte bine dacă [...]

Vinul spumant și servirea acestuia

Vinul spumant și servirea acestuia

  VINUL SPUMANT SI SERVIREA ACESTUIA   Temperatura de servire: 6-10 grade Dulceața: Cantitatea de zahăr (dozajul) adaugată după a doua fermentare și învechire variază și determină nivelul de dulceață al vinului spumant. Clasificările sunt următoarele:   Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de [...]

De ce folosim decantorul de vin?

De ce folosim decantorul de vin?

  DE CE FOLOSIM DECANTORUL DE VIN?   Folosirea decantorului de vin la servire conferă o notă de elegantă şi stil oricărei mese indiferent de momentul zilei sau de ocazie şi anturaj. Cu toate acestea, rolul decantorului poate fi esenţial în a evidenţia calităţile unor vinuri.   Altfel spus, decantorul [...]

Dimensiunile sticlelor de vin

Dimensiunile sticlelor de vin

  Dimensiunile sticlelor de vin     Split – 0.187 L   Half – 0.375 L   Standard – 0.75 L   Magnum – 1.5 L   Marie – Jeanne – 2.25 L   Double Magnum – 3.0 L   Jeroboam – 5.0 L   Imperial – 6.0 L   Salmanazar [...]

Butoiul de stejar

Butoiul de stejar

  BUTOIUL DE STEJAR   Aroma vinului poate fi influenţata de metoda de ardere şi de provenienţa stejarului, dar şi de intensitatea mangalului şi de grosimea doagelor. Numărul de întrebuinţări ale unui butoi de stejar afectează gustul final al vinului. Cu cât e mai nou, cu atât împrumută [...]

Temperatura corectă de servire a vinului

Temperatura corectă de servire a vinului

  Temperatura corectă de servire a vinului   Potrivit convenţiei, vinurile albe şi rose se servesc reci, iar cele roşii se servesc la “temperatura camerei”, un termen destul de vag. E bine să constataţi că această e doar o convenţie – daca nu o respectaţi cu stricteţe, s-ar putea să vă [...]

Reguli de bază pentru degustarea vinului

Reguli de bază pentru degustarea vinului

  REGULI DE BAZA PENTRU DEGUSTAREA VINULUI     - pentru a examina culoarea aveţi nevoie de o suprafaţă albă; - la degustări formale, veţi fi nepopulari dacă fumaţi, v-aţi parfumat sau aveţi un miros puternic; - indiferent de ocazie, vă va fi mult mai uşor să degustaţi fară a fi deranjaţi de alte [...]

Viticultura în România

Viticultura în România

  VITICULTURA ÎN ROMÂNIA   Viticultura dispune de areale bine delimitate, iar în cadrul acestora, de areale în interiorul cărora se pot produce vinuri cu drept de origine controlată. Unităţile de habitat viticol din România sunt:     Regiunea viticolă este un habitat de mare [...]

Vinul pentru desert - Vinul de paie

Vinul pentru desert - Vinul de paie

Vinul pentru desert - Vinul de paie   Strugurii sunt culeşi toamna târziu, în luna octombrie sau chiar mai târziu, apoi sunt păstraţi în spaţii aerisite. Ciorchinii sunt aşezaţi în rafturi, pe rogojine (pentru a nu prinde mucegai), pentru uscare, reducerea sau eliminarea apei (deshidratare) [...]

Asocierea vinului cu mâncarea

Asocierea vinului cu mâncarea

Asocierea vinului cu mâncarea   Să asociez un vin cu un preparat culinar nu e atât de complicat pe cât sună. În primul rând, asocierea vin mancare este în totalitate o experientă personalizată de tine şi de papilele tale gustative, spune Eddie Osterland, Master Sommelier. Ales corect, [...]